איזה מין גבר?
שתי תנועות ביחס האיש לאישה
אביה ויינברג, עיבוד מתוך "מקדש החיים", הרב דב ברקוביץ'
-
החיה שבנו
הדחף המיני טבוע עמוק בנפש הגבר, זהו דחף קמאי, חייתי, אבולוציוני - להפיץ את זרעו ולהרבות את הנאתו. כמו חיה בעונת הייחום, הדחף המיני של הגבר יכול להתעורר פעמים רבות בזמן קצר, כלפי נשים שונות. כאשר מסתכלים על חיות מזדווגות, נראה שהדחף המיני שלהן שולט בהן, והן רק ממלאות את צרכיו. האם גם אנחנו נשלטים בידי הדחף המיני שלנו?
המדד לחייתיות שבנו הוא עד כמה אנחנו יכולים לשלוט בדחף המיני שלנו ולא להישלט על ידיו. כולנו יודעים לשלוט בו במידה מסוימת כשיש אילוצים חברתיים כאלו או אחרים. אבל כאשר אנחנו לבד, בלי אף אדם שרואה, האם גם אז אנחנו שולטים בדחף או שאנו משועבדים אליו ?
-
בִּיאָה ובְעִילָה – שתי תנועות ביחס האיש לאישה
לגבר ישנן שתי תנועות נפש במפגשיו עם העולם בכלל, ועם נשים בפרט. התנועה הראשונה היא מלחמתית, אגואיסטית, אלימה, הקשורה בכיבוש ושלטון, ואילו התנועה השנייה הינה של התקרבות, כבוד, חיזור ושלום.
בתנ"ך נקראות שתי התנועות הללו: בעילה וביאה.
הבעילה היא פעולת בעלות רכושנית, קנאית, הגבר הבועל חש צורך לראות את האישה תלויה בו, משועבדת לו ונשלטת על ידו. הגבר הבועל לא מקיים יחסים עם סובייקט אלא עם אובייקט, הוא עושה תהליך של החפצה לאישה, וכל תפקידה ביחסים האלו הוא להיות מענה לצרכיו ולסיפוקו של הגבר. הסיפוק שבבעילה מתבטא בהנאה פיזית שאין בה אינטימיות והוא תוצאה של צורך נפשי בלתי נשלט.
הביאה, היא נגזרת של גבר שבא אל האישה. הביאה היא התקרבות של האיש והאישה, יש כאן מפגש בין שתי ישויות ולא ניצול של האחת בידי השנייה. הביאה מתחשבת יותר, איטית, הרואה גם את הצד השני ביחסים. היחסים אינם של ניצול, כיבוש ושליטה, אלא של אינטימיות, שיתוף ומפגש.
-
מפגש פנים בפנים
האדם הוא אחת החיות היחידות שמבחינה אנטומית יכולות לקיים יחסים כאשר הפנים של הזכר פונים אל פניה של הנקבה. ההסתכלות בפניה של האישה בזמן היחסים, מזכירה לנו כגברים, שקיים כאן עוד אדם. ההבנה הזו מוציאה את הגבר מהאוטונומיה הגופנית הצרה שלו, שתובעת את סיפוקה, ומסייעת לו לעבור למושגי חשיבה זוגיים הכרוכים באינטימיות.
לעיתים דווקא האישה היא שבוחרת, מרצונה החופשי והאמיתי, להיות 'נבעלת' או 'נכבשת'. דווקא במקרים כאלו, חייב הגבר להיות עם 'יד על הדופק' ולוודא שהוא מקיים את רצונה של האישה ולא נסחף ביצר הכיבוש והבעילה שלו. גם אז עליו לשים לב שהוא זוכר וחש ש'הוא לא לבד' בסיפור הזה, ושזהו גם סיפורה של האישה שאיתו.
בעולם הקבלה מכנים את הבעילה במונח 'פנים באחור'. זהו תיאור של מצב יחסים (מיניים ונפשיים) בהם אחד מבני הזוג מפנה את פניו אל האחר, בכמיהה לקשר, ואילו בן הזוג מפנה אליו את אחוריו, בסירוב. לעומת זאת הביאה מכונה קשר של 'פנים בפנים' זהו מצב שבו שני בני הזוג מפנים את פניהם האחד אל השני, מסתכלים בעיניים, ומוצאים ביטחון ואהבה.